Krea med lyskæder: ildflue-/feglas

Se hvordan du kan bruge lyskæder til at lave dine egne ildflue- eller feglas.
Senere vil vi også vise hvordan du kan komme i gang med at programmere lyskæden med en micro:bit

I denne vejledning kan du se, hvordan du kan bruge lyskæder lave dine egne ildflue- eller feglas.

Vi starter med at vise hvordan man kan lave den mest simple udgave. Senere vil vi vise hvordan du kan programmere lysene.

Vi vil også vise nogen billeder af andre glas med lyskæder vi har lavet. Dem kan du bruge som inspiration til også at lave andre projekter selv.

Læs videre “Krea med lyskæder: ildflue-/feglas”

Arya bygger en bænk af ispinde

Dette er en vejledning til at lave en lille dukke-bænk af ispinde. Her kan du se den færdige bænk.

Aryas ispinde-bænk

Du skal bruge

 • 14 tykke ispinde
 • limpistol og lim
 • tang til at knække ispindene

Vejledning

Bænken kan laves i tre trin:

 1. Sædet og ryglænet
 2. Samling af sædet og ryglænet
 3. Ben til bænken
Læs videre “Arya bygger en bænk af ispinde”

Introduktion til elektriske kredsløb #1: Tænd en lysdiode med et batteri

Lysdiode

For at få vores julepynt til at lyse, skal vi bruge en lysdiode. Man kalder også en lysdiode for en LED. Den kan lyse ligesom en pære i en lampe.

Fem forskellige lysdioder. Lysdioder fåes i mange forskellige farver og størrelser.

En lysdiode har to ben. Det ene ben er langt. Det andet ben er kort.
Hvis man sætter benene rigtigt på et batteri vil lysdioden få strøm og lyse.

Læs videre “Introduktion til elektriske kredsløb #1: Tænd en lysdiode med et batteri”

Voksenvejledning til lysende julepynt

Første aktivitet på Maker Tech Junior handler om papir-elektronik. I aktiviteten laver vi julepynt af karton og får det til at lyse ved hjælp af en lysdiode, et batteri og lidt kobbertape.

Aktivitetsdokumentationen består af tre dele. Voksenvejledningen her, en aktivitetsvejledning og et “Sådan virker det” indlæg.

Øsnker du en skærmfri krea tech-aktivitet, har vi samlet aktivitetsvejledning og “Sådan virker det” i et pdf-fil her

Vi anbefaler at I får den printet i farver pga. billeder og illustrationer, men sort/hvid kan også bruges 🙂

Aktiviteten er tilrettelagt således, at den kan bruges af flere forskellige aldersgrupper. I de følgende tre afsnit kan du finde inspiration til hvordan den kan bruges til hhv. de mindste, de mellemste og de største.

Hvilken gruppe I hører til afhænger ikke nødvendigvis kun af barnets alder men også af koncentrationsevne og interesse.

Hvis du udelukkende kigger på side antal kan den derfor virke lidt lang. Men frygt ej! Udover at vi har forsøgt at beskrive hvert trin detaljeret, har vi også lagt fokus på at bruge rigtig mange billeder i vejledningen. De mange billeder gør det nemmere for især de mindste skolebørn at afkode næste trin og holde fokus imens den voksne læser teksten.

Til de mindste

De lidt mindre børn kan nøjes med at lave det lysende juletræ som der medfølger en skabelon på i aktivitetsvejledningen.

Til de mellemste

De børn som er ekstra nysgerrige kan efter at have lavet det første stykke lysende julepynt læse (eller få læst) “Sådan virker det” teksten.

Til de største

I slutningen af aktivitetsvejledningen er der også en række punket under overskriften “Byg selv videre”. Her kan de lidt større/mere erfarne børn (og deres voksne 😉 ) finde inspiration til lidt mere avancerede forsøg, som de kan eksperimentere med efter det første juletræ er lavet.

Husk at dele!

Opfordre gerne børnene til at tage billeder af deres resultat og spørg gerne ind til hvad de synes var svært, nemt, sjovt eller sejt. Brug billeder og snak til at dele det færdige resultat med venner og familie.

Sørg for at fokus er på deling af viden og inspiration fremfor likes.

Hvis I har lyst, må I også meget gerne dele billederne på Maker Tech Juniors Facebookside, eller sende dem til os enten via en besked på facebooksiden eller på mail junior@makertech.dk.

I tilfælde af problemer

Hvis I oplever problemer med aktiviteten, eller synes noget er lidt utydeligt forklaret, så skriv gerne spørgsmål på Maker Tech Juniors Facebookside, her på bloggen eller på mail junior@makertech.dk.

Hvis I skriver på Facebooksiden er der måske også andre, som ser spørgsmålene og kan hjælpe med at svare.

Indkøb af materiale

For at lave det lysende julepynt skal I bruge et par materialer, som det nok ikke er alle som lige har liggende.

3V knapcelle batterier kan købes i de fleste større supermarkeder. Vi køber ofte vores i Føtex eller Kvickly når vi mangler lidt akut.

Karton, lim, papirclips osv. kender de fleste børnefamilier nok i forvejen. Det fåes både i boghandler, større supermarkeder og i hobbyforretninger.

Kobbertape og lysdioder er nok det som mange måske ikke har haft liggende hjemme før, og måske ikke ved hvor man køber. Samtidig er det måske ikke noget I har lyst til at købe hjem i større mængder før papir-elektronik er blevet et hit derhjemme.

Vi har derfor sammensat to små kits som I kan bestille. Det gør vi først og fremmest for at gøre materialerne lettere tilgængelige og ikke for at vi skal tjene stort på det (40,- af prisen går eks. til porto 😉 ).

Begge kits indeholder udover lysdioder og kobbertape også lidt assorterede farvede sten og rulleøjne som kan bruges til dekoration.

Hvis du vil bestille et kit kan det gøres via mail junior@makertech.dk – vi pakker og sender afsted med GLS 1-2 gange om ugen.

Eksempel på det lille kit. Farver og størrelser på lysdioder, øjne og sten kan variere.

Lille kit:

Nok til 5-10 kredsløb

Pris: 70,- inkl. levering til GLS pakkebutik

 • 2×5 lysdioder i forskellige farver og størrelser
 • 4 meter kobbertape
 • Assorterede øjne og farvede sten

Lidt større kit:

Nok til 10-20 kredsløb

Pris: 110,- inkl. levering til GLS pakkebutik

 • 2×10 lysdioder i forskellige farver og størrelser
 • 8 meter kobbertape
 • Assorterede øjne og farvede sten

Storindkøb

Ønsker du hellere at købe lidt større ind, så kan både kobbertape og lysdioder også bestilles fra forskellige danske og udenlandske webshops.

Kobbertapen vi bruger er denne købt fra let-elektronik.dk. De har også forskellige pakker med lysdioder. Et eksempel er deres pakke her med 20 5mm lysdioder i forskellige farver.